O važnosti masnog tkiva najbolje govori podatak da jedan gram masnog tkiva ima i do 500 puta više pluripotentnih maticnih stanica od koštane srži. Matične stanice i periciti (Rougetove stanice) dobiveni iz masnog tkiva prema zadnjim spoznajama imaju veliki potencijal u reparaciji hrskavice, regeneraciji kosti, liječenju artritisa, cijeljenju tetiva, a svoju najčešću primjenu u ortopediji nalaze u liječenju degenerativnih promjena velikih zglobova.

Prema dostupnoj literaturi, mezenhimalne matične stanice (MSCs) imaju nekoliko važnih funkcija, među kojima su otpuštanje tzv. trofičkih faktora koji između ostalog sprječavaju staničnu smrt (apoptozu) kao i nastanak ožiljnog tkiva, stimuliraju stvaranje novih krvnih žila te imaju mitogeni učinak za tkivno specifične progenitore što u konačnici može dovesti do popravljanja oštećenog tkiva ili čak regenerativnog učinka. Slične učinke imaju i periciti (PC) koji mogu modulirati imunološki odgovor te imaju multipotentnu sposobnost diferencijacije (slično kao i MSCs), kao i mogućnost moduliranja upalnog odgovora (sprječavanje preagresivnog imunološkog odgovora) ali i bitnu ulogu u vaskulogenezi (razvoju novih krvnih žila tijekom embriogeneze) te angiogenezi (formiranje novih krvnih žila iz već postojećih). Nedavno objavljeni radovi sugeriraju da MSCs uglavnom nastaju iz perivaskularnih stanica, pericita (PC) (2). Ljudske adipozne (masne) matične stanice (hASCs) koje se tijekom ovog zahvata, sukladno načelima “point of care” modelu uzimaju od bolesnika, i nakon izdvajanja tzv. “stromalne vaskularne frakcije” ponovno ubrizgavaju u pacijenta imaju potencijal u liječenju različitih kliničkih stanja.

Personalizirana medicina u čijem je sklopu i stanična terapija, zadnjih godina doživljava veliki zamah. O važnosti personalizirane medicine upravo govori podatak da je Europska komisija osnovala International Consortium of Personalized Medicine (ICPerMed), a Republika Hrvatska, hrvatski klaster konkurentnosti personalizirane medicine čiji je član i Specijalna bolnica Sv. Katarina.

Uvjerite se u potencijal masnog tkiva!

Sve veći broj ljudi pati od brojnih bolesti mišićno-koštanog sustava, među kojima je osteoartritis najučestalija bolest današnjice. Osteoartritis (degenaritivni artritis, degenerativna bolest zglobova) je kronična bolest zglobova obilježena degeneracijom zglobne hrskavice i okolne kosti što kod pacijenta izaziva sustavnu bol i ukočenost.

Gotovo svakom pacijentu je u interesu odgoditi radikalnu operaciju i pronaći manje radikalnu opciju ili pristupiti minimalno invazivnom operacijskom zahvatu.

Postupak aplikacije mezenhimalnih matičnih stanica iz masnog tkiva koristi najsuvremeniju tehnologiju kojom se obrađuju autologne stanice masnog tkiva u svrhu liječenja ozljeda ili oštećenja specifičnog tkiva. Ovim postupkom dobiveno mikrofragmentirano masno tkivo, ubrizgava/injektira se u dijelove tijela gdje postoji indikacija, kako bi se potaknuli regenerativni procesi, a time i izlječenje.

Jeste li znali da vlastito tkivo može pomoći Vašem izlječenju te da se u vrlo kratkom roku možete vratiti svojim aktivnostima, a koje ste prestali obavljati zbog uznapredovale bolesti? Dogovorite pregled i budite korak bliže rješavanju svojih tegoba.

Jeste li znali da je za masno tkivo utvrđeno da ima regeneracijski potencijal? Saznajte sve o masnom tkivu na pregledu i konzultacijama s našim stručnjacima.

Ovim postupkom se optimizira upotreba masnih stanica kako bi potaknuo prirodni proces regeneracije i izlječenja.

Ovaj postupak se u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina primjenjuje od studenog 2015. godine. Postupak primjenjuju i drugi svjetski centri poput najbolje američke ortopedske bolnice Hospital for Special Surgery, Cleveland Clinic, Institute of Regenerative and Molecular Orthopedics, SAD, Image Medical Spa, Italija, Lipogems tvrtka ima pokrenutu znanstvenu suradnju s nizom centara uključujući i Case Western Reserve University, SAD-e (prof. dr A. Caplan), Orthopedics and Trauma Division, Azienda-Ospedaliera Universita di Modena, Universita di Modena a Reggio Emilia, Italija (prof.dr. F. Catalani), Centre for regenerative medicine, Edimburgh, University of California, SAD (prof.dr. B. Peault), Division of Cellular Transplantation, Department of Surgery and Diabetes Research Institute, University of Miami, SAD (Dr. C. Ricordi), Laboratory of Molecular Biology and Stem Cell Engineering, Universita di Bologna (prof.dr. C. Ventura) i niz drugih.

Pacijentu koji se tretira ovim postupkom u bolnici Sv. Katarina prvo se posebnim tehnikama magnetskom rezonancijom utvrđuje početno stanje zgloba, debljina hrskavice te razina ključnih biljega (kolagen tipa II i proteoglikani) koji oslikavaju rad hrskavicnih stanica (hondrocita), a slična mjerenja će se napraviti nekoliko mjeseci nakon aplikacije matičnih stanica.

Ukoliko ste kandidat za navedeni postupak, liječnik će aspirirati mali udio vašeg masnog tkiva, a prikupljeno masno tkivo obraditi će se u posebnom sustavu koji sadrži sterilnu otopinu soli. Tijekom postupka mikro-fragmentacije, mast se ispire, procesuira u manje fragmente, pri kojem ostaju sve bitne stanične koponente koje potiču regenerativne procese, dok se stanične nečistoće kao što su krv, ostatci stanica i ulja uklanjaju. Vaš liječnik će potom dobivenu smijesu mikrofragmentiranog masnog tkiva injektirati u Vaš zglob/zglobove, ili na neko drugo ciljano mijesto liječenja.

Dodatnu jednostavnost postupka čini primjena lokalne anestezije (ne morate se uspavati) te se postupak izvodi u vrlo kratkom vremenu (otprilike jedan sat). Vrijeme oporavka je izuzetno brzo.

Sve korake prije samog postupka možete napraviti na jednom mjestu, dogovorite pregled odmah.

  • Ukoliko Vaš liječnik odredi aplikaciju matičnih stanica kao opciju Vašeg liječenja
  • Ukoliko patite od ozljede ili bolesti koja ograničava normalno funkcioniranje ili fizičku aktivnost
  • Imate bolne zglobove s ograničenim pokretljivošću, poput koljena, gležnja ili ramena
  • Imate ozljedu mekih tkiva - tetive, ligamenti i / ili mišići (kako biste ih vratili u funkciju, ovi nedostaci mogu zahtijevati regeneraciju tkiva, kao i ublažavanje simptoma i potporu)
  • Ukoliko postupci liječenja nisu bili učinkoviti (fizikalna terapija, protuupalni lijekovi )
  • Ako želite izbjeći radikalnu operaciju

Niste sigurni jeste li kandidat za navedeni postupak? Dogovorite pregled u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina i saznajte.

Vodeći se najsuvremenijim metodama dijagnostike i liječenja, u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina provedena je klinička studija koja je uključivala terapeutski postupak primijenjen na 17 pacijenata s osteoartritisom koljena. Postupak je uključio lipoaspiraciju i fizikalnu manipulaciju masnog tkiva kojim se dobiva mikrofragmentirano masno tkivo koje sadrži stromalnu vaskularnu frakciju (SVF). Stromalna vaskularna frakcija obiluje brojnim stanicama, uključujući i MSC, pericite, endotelne progenitorske stanice, limfocite T, limfocite B, mastocite, makrofage i dr. Dobivena SVF sukladno načelima «point of care» odmah se aplicirala u zglobove s ciljem poticanja regenerativnih procesa u koštanom i hrskavičnom tkivu. Procjena stanja pacijenata radila se u različitim vremenskim intervalima: prije primjene terapije te tri, šest i dvanaest mjeseci nakon terapije. U procjenjivanju stanja koristila se vizualno-analogna skala (VAS) boli u mirovanju i kretanju, mjerenje CRP-a u krvi, MRI metoda oslikavanja hrskavice kontrastnim sredstvom (dGEMRIC) koja je indirektno prikazala količinu glikozaminoglikana (GAG) u hrskavici i profil glikozilacije IgG protutijela iz krvi i sinovijalne tekućine kao vrlo osjetljivi biomarker akutnih i kroničnih upala. Rezultati dobiveni dGEMRIC metodom ukazuju da je ova terapijska metoda dovela do statistički značajnog povećanja koncentracije GAG. Sukladno tome, rezultati naše studije sugeriraju da primjena autolognog mikrofragmentiranog masnog tkiva sa stromalnom vaskularnom frakcijom kod pacijenata s OA dovodi do povećanja GAG u hijalinoj hrskavici što posljedično prati smanjenje boli te poboljšanje pokretljivosti promatranih pacijenata. Osim toga, tijekom studije nisu pronađene statistički značajne promjene udjela pojedinih N-glikana u analizi glikoma IgG-a u krvi i sinovijalnoj tekućini uzetima u različitim vremenskim intervalima. Rezultati analiza glikoma IgG-a iz krvi govore u prilog da je do porasta razine GAG došlo zbog lokalne primijene terapije, bez sustavne promjene profila IgG glikoma. Također, analiza N-glikanskog profila IgG-a iz krvi i sinovijalne tekućine dokazala je kako se primjenom ove terapije ne razvijaju lokalni i sustavni upalni odgovor.

Roland Neff, Tajland
"Stvarno se brinu za vas, 100%. Kao liječnik, znam prepoznati kvalitetno liječenje. Bili su inovativni već kod početnih pregleda. Komunikacija s medicinskim osobljem i osobljem s rehabilitacije je odlična, osjećam se kao da sam u obiteljskoj bolnici. Vrlo personalizirani tretman. Bez premišljanja bih opet doletio iz Švicarske da ugradim umjetni kuk što sam ovdje napravio. Isplati se."

-

Robbie Richmond, Ujedinjeno Kraljevstvo
"Hvala svima iz Svete Katarine! Sve je bilo iznimno profesionalno, od njege do operacije. Osjećao sam se vrlo dobrodošlo, svakom bih preporučio ovu bolnicu. Ne mogu dovoljno nahvaliti njegu i liječenje koje sam ovdje dobio. Hvala puno."

-

Alojzije Sobočanec, Hrvatska
"Ja sam imao dijagnosticirani problem s desnim kukom i trebao sam ići na operaciju i tražio sam rješenje da ne idem na operaciju jer svi moji nalazi su glasili za operaciju. Tom prilikom bilo mi je preporučeno kako na operacije stignem uvijek i da pokušamo napraviti ovo s matičnim masnim stanicama jer vjeruju da će to biti dobro. Odlučio sam se odmah kroz tjedan dana te sam došao na operaciju. Napredak je krenuo jako brzo, prestali su bolovi, nakon operacije i puno vježbam, 4 puta tjedno idem na plivanje te 2 puta tjedno vježbam kod kuće."

-

Dražen Hrkač, Hrvatska
"Bilo je sedam operacije iza mene. Pred kraja više se nije moglo ni sjesti normalno u auto na stolicu, hodanje je bilo ograničeno na 50 metara, konstantni bolovi. Jednostavno se više nije moglo normalno funkcionirati.  Sada nakon godinu i pol dana vratio se normalan život, sve radim osim što ne igram tenis jer se to ne usudim, ali idem na skijanje. Ulazak i izlazak u auto više nije problem. Hodam normalno te hodam po 10-ak kilometara dnevno, krećem se, bolova više nema, sve se vratilo u normalnu."

-

Želimir Šikonja, Hrvatska
"Prije tri godine se desila drastična promjena, počeo sam osjećati velike bolove. Sve aktivnosti kojima  sam se prije bavio su došle u pitanje,
to uključuje svakodnevne aktivnosti u životu od hodanje uz stepenice, niz stepenice, ulazak u auto… došlo je do toga da sam skoro svakodnevno par puta tjedno morao uzimati lijekove protiv bolova. Htio sam napraviti sve da tu situaciju odgodim i tako sam pročitao članak u novinama koji se odnosio na liječenje takvih stvari odnosno o matičnim stanicama pa sam se malo raspitao okolo, čitao i odlučio sam se da dođem u Sv. Katarinu i nakon razgovora s dr. Hudetzom i prof. Primorcem, odlučio sam se da odem na takvu vrstu tretmana prije svega s ciljem da na neko vrijeme odgodimo ugradnju proteze. Nakon toga mi se desila jedna velika promjena, ne uzimam lijekove, hodam normalno, a ove neke ekstremne stvari kao skijanje izbjegavam."

-

Madeleine Laporte, Pariz, Francuska
"Moja majka se želi zahvaliti Vama prof. Primorac kao i Bolnici za nevjerojatno liječenje matičnim stanicama. Nakon tri mjeseca osjeća
veliki napredak u koljenu te očekuje još bolje rezultate u budućnosti. Snažno vjeruje u budućnost liječenja matičnim stanicama i ortopediju kao i u izniman rad u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina. Hvala vam još jednom."

PACIJENTI O NAMA

SPECIJALNA BOLNICA SV. KATARINA ZABOK
SPECIJALNA BOLNICA SV. KATARINA ZAGREB
POLIKLINIKA SPLIT