Test za određivanje antigena SARS-CoV-2 iznimno je vrijedan dijagnostički test s visokom specifičnošću (99.68%) i ulazi u obitelj testova koji se rade pri neposrednom kontaktu s pacijentom i za koje se rezultati dobivaju nedugo nakon testiranja (engl. Point of care testovi). U načelu testovi koji detektiraju antigene imaju nešto nižu osjetljivost (96.52%) u odnosu na molekularne testove (Tablica 1). Stoga negativne rezultate antigenskog testa treba promatrati u kontekstu ostalih
čimbenika, uključujući moguću prethodnu izloženost virusu, pojavnosti kliničkih simptoma, itd., a ako je rezultat dvojben, unutar nekoliko dana može se napraviti i molekularna dijagnostika na prisustvo SARS-CoV-2 virusa.
Klinički značaj brzih antigenskih testova ovisi o okolnostima u kojima se koriste. Najbolji rezultat daju kad se osoba testira u ranoj fazi infekcije virusom SARS-CoV-2 kad je koncentracija virusa najviša. Informativni su i kod osoba koje su bile u kontaktu s potvrđenim slučajem COVID-19 te za testiranja u visoko-rizičnim ambijentima zajedničkog života (domovi za starije, učenički i studentski domovi) kada ponovljena testiranja brzo mogu otkriti osobe s infekcijom SARS-CoV-2 te tako spriječiti širenje virusa.

covid.jpg

KAKO SE PROVODI TESTIRANJE?

Testiranje se provodi iz obriska sluznice nazofarinksa.

GDJE SE TESTIRATI?

Testiranje se može obaviti u našoj Poliklinici na adresi Trpinjska 7 u Zagrebu, od ponedjeljka do petka od 7:30-12:00 sati.


PRETHODNA NARUDŽBA OBVEZNA!

shutterstock_1667739274.jpg

Novi korona virus SARS-CoV-2 pripada obitelji Coronaviridae. Nukleokapsidni protein (N-antigen) jedan je od četiri strukturalna proteina SARS-CoV-2, a primarna uloga mu je “pakiranje” viralnog genoma (RNA) unutar virusne ovojnice u ribonukleoproteinski (RNP) kompleks, poznat pod imenom kapsida.

DIREKTNI-TEST-SARS-CoV-2-FOTO.jpg

Slika 1. SARS-CoV-2

Koncentracija SARS-CoV-2 N antigena na sluznici naglo raste nekoliko dana nakon infekcije, dostiže maksimum oko 15-og dana te u narednih 10-15 dana pada ispod razine detekcije.

DIREKTNI-TEST-SARS-CoV-2-FOTO2.jpg


Slika 2. Dijagram promjene koncentracije antigena i antitijela u krvi

SARS-CoV-2 antigen test brza je imunokromatografska metoda (Slika 3) namijenjena za kvalitativnu detekciju specifičnog N antigena SARS-CoV-2. Pretraga se provodi u zdravstvenoj ustanovi iz brisa nazofarinksa ili nosa, a namijenjena je za testiranje simptomatskih i asimptomatskih osoba svih dobi u svrhu brze identifikacije infekcije virusom SARS-CoV-2. Test ima osjetljivost (proporcija inficiranih osoba ispravno prepoznatih testom) 96,52 % i specifičnost (proporcija zdravih osoba ispravno prepoznatih testom) 99,68 %, a navedene vrijednosti su dobivene analizom 426 uzoraka koji su testirani u dvije nezavisne institucije.

DIREKTNI-TEST-SARS-CoV-2-FOTO3.jpg


Slika 3. Načelo imunokromatografske metode

Ovim testom se detektiraju proteini koji su strukturni i funkcionalni dijelovi virusa , a još ih zovemo antigeni. Antigenima inače zovemo sve molekule koje u organizmu mogu pokrenuti imunosni odgovor. Ukoliko je antigen SARS-CoV-2 prisutan u uzorku u dovoljnoj koncentraciji, vezat će se sa specifičnim antitijelima i dati vidljiv obojeni signal na test traci unutar 15-30 minuta. Rezultat koji se očita i izda kao nalaz je kvalitativan, pozitivan ili negativan.

DIREKTNI-TEST-SARS-CoV-2-FOTO4.jpg

Slika 4. Interpretacija rezultata. C – kontrola; T – testni uzorak

Tablica 1:

DIREKTNI-TEST-SARS-CoV-2-FOTO5.jpg
PACIJENTI O NAMA