Iskustvo

Svake godine više od trideset tisuća pacijenata dolazi u bolnicu Sv. Katarina tražeći najbolji dijagnostički i terapijski pristup. Naši vrhunski stručnjaci s velikim međunarodnim iskustvom eksperti su u multidisciplinarnom pristupu u liječenju složenih zdravstvenih stanja. Upravo zbog njih danas smo europski centar izvrsnosti!

Pacijenti na prvom mjestu

Intenzivno smo usredotočeni na dobrobit i korist svih naših pacijenata te svakom od njih pružamo individualan dijagnostički pristup i terapijske postupke. Bez obzira o kojem se zdravstvenom stanju radi, sigurnost i zadovoljstvo pacijenata su prioritet u našoj bolnici.

Inovacije

Nove inovativne metode u dijagnostici i liječenju u bolnici Sv. Katarina su svakodnevna misija. Spremno odgovaramo na izazove koje donosi znanost te najnovije spoznaje činimo dostupnim kroz nove i kreativne pristupe u kliničkoj praksi. ‘Inovaciju’ ne smatramo još jednom pomodnom riječi, ona je za nas način života.

Precizna medicina

Korištenjem koncepta precizne medicine, naši medicinski timovi prilagođavaju tretmane specifičnim potrebama pacijenata. Precizna i svakom pacijentu individualno prilagođena medicina u svom konceptu nudi medicinsku izvrsnost, što nam omogućava ponuditi nove dijagnostičke pristupe te najsuvremenije oblike liječenja koji predstavljaju budućnost zdravstvene skrbi.

Operacija hernije diska slabinske kralježnice

Hernija diska je česta bolest kralježnice srednje životne dobi i aktivne populacije. Kod trajanja simptoma iznad 12 tjedana ne treba gubiti dane kvalitetnog života tražeći savjete alternativaca i čekajući da priroda učini svoje, nego potražite savjet liječnika specijaliste u Sv. Katarini koji će Vam pomoći da najbrže moguće riješite svoj problem.

Herniju diska koja izaziva neurološko oštećenje ili dugotrajni ishijas unatoč provedenom konzervativnom liječenju treba ukloniti operacijom. Danas je mikrodiscektomija „zlatni standard“ operacije hernije diska u kojoj mi korištenjem operacijskog mikroskopa precizno uklanjamo sve dijelove hernije, da bi sačuvali  stabilnost segmenta kralježnice. Tako se smanjuju moguće komplikacije operacije, ubrzava se oporavak bolesnika i skraćuje vrijeme rehabilitacije. Boravak u bolnici je 3-4 dana, a povratak na posao je moguć već nakon 6 tjedana. To potvrđuju i brojni sportaši koji su u Sv. Katarini mikrodiscektomijom riješili svoju dugotrajnu lumboishialgiju i vratili se sportskim aktivnostima.

Operacijsko liječenje lumbalne stenoze

U prirodnom procesu starenja u kralježnici okoštavaju diskovi, zglobovi i ligamenti koji zajedno sužuju spinalni kanal i dovode do pritiska na kralježnične živce i to najčešće u segmentima koje označavamo kraticama: L3-L4 i L4-L5. Ukoliko se uz suženje pojavi bol u križima i karakterističan simptom širenja bolova u noge pri kretanju, a prestanak pri odmaranju u sjedećem ili prignutom položaju, takvo stanje nazivamo spinalna stenoza. Lumbalna spinalna stenoza je degenerativna bolest kralježnice u starijoj dobi koja smanjuje kvalitetu života. Kako bolest napreduje pojavljuju se bolovi, grčevi i trnjenje u nogama i u mirovanju, a moguće su i neurološka oštećenja. Ova bolest ima polagani tijek kroz niz godina s razdobljima pogoršanja i razdobljima poboljšanja. Bolest dijagnosticiramo pregledom specijaliste i MR oslikavanjem slabinske kralježnice.

U bolesnika koji pretežno imaju koštanu lumbalnu stenozu najefikasnija operacija je mikrokirurška laminoforaminotomija. Tom operacijom se spinalni kanal proširi >50% te kralježnični živci ne budu više pritisnuti. Operacija se provodi pod kontrolom mikroskopa čime se smanjuje rizik neželjene komplikacije – oštećenje živaca. Svi bolesnici ustaju već prvog poslijeoperacijskog dana, a bolnicu mogu napustiti nakon 3-4 dana. Nakon provedene rehabilitacije bolesnici se na sve dnevne aktivnosti vraćaju nakon 2 mjeseca. Kada uz spinalnu stenozu postoji i deformitet potrebna je i stabilizacija kralježnice.

Operacijsko liječenje spondilolisteze

Kod bolesnika s degenerativnom spondilolistezom javlja se kombinacija klaudikacijske boli u nogama koja se pojačava pri hodanju i mehanička bol u križima. U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina  izvodimo operacijsko liječenje degenerativne spondilolisteze, koje se sastoji od fiksacije vijcima, repozicije te dekompresije spinalnog kanala i koštanog spajanja tijela dviju ili više kralješaka. Degenerativna spondilolisteza je posljedica degenerativnih promjena intervertebralnog diska i fasetnih zglobova, a označava pomak gornjeg kralješka prema naprijed u odnosu na donji kralješak, najčešće na razini četvrtog lumbalnog kralješka u odnosu na peti lumbalni kralješak. Uslijed pomaka kralješka može doći suženja, tj. stenoze spinalnog kanala što uzrokuje neurogene klaudikacije i bol u križima.

Operacijsko liječenje osteoporotičnih prijeloma kralježnice

Osteoporoza najčešće zahvaća žene nakon menopauze, a podjednako oba spola u dobi iznad 70 godina. Nešto manje od svih osteoporotičnih prijeloma otpada na kralježnicu, najčešće torakolumbalni prijelaz (spoj prsne i slabinske kralježnice), zatim prsnu kralježnicu, a najrjeđe na lumbalnu kralježnicu.

Bolesnici se žale na jaku, mehaničku bol iznad slomljenog kralješka koja nastupa spontano ili nakon banalnog pokreta. U nekim slučajevima bol se uopće ne javlja, pa se kao prvi simptom može pojaviti deformacija kralježnice (najčešće savijanje kralježnice prema naprijed što nazivamo kifoza). U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina izvodimo zahvate vertebroplastike i kifoplastike kod kojih se ubacuje koštani cement u tijelo kralješka, i na taj način se uklanjaju bolovi i sprječava nastanak deformiteta, ili se deformitet ispravlja. Radi se o minimalno invazivnom zahvatu – vertebroplastici, kojim se injicira (ubacuje) koštani cement u tijelo kralješka. Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji. Veći zahvat je kifoplastika, kojom se uspostavlja normalna visina tijela kralješka. Zahvat se radi u općoj anesteziji pomoću balona, kojim se podignu plohe slomljenog kralješka, a nakon vađenja balona u prazan prostor se injicira (ubacuje) koštani cement.

U slučaju instabiliteta kralješnice ili deformiteta dostupno je i liječenje fiksacijom kralješnice tzv. fenestriranim transpedikularnim vijcima kroz koje se nakon postavljanja dodatno ubacuje koštani cement

Započinje u razgovoru s liječnikom naše bolnice kada pacijent donosi odluku o operacijskom zahvatu, usuglašava termin operacije te dobiva sve potrebne podatke potrebne za kvalitetnu preoperativnu pripremu.

Ovisno o vrsti operativnog zahvata, pacijent dobiva upute o potrebnim laboratorijskim i dijagnostičkim pretragama koje nužno mora obaviti prije predviđenog operacijskog zahvata, a koji ne smiju biti stariji od 30 dana.

Pacijent ispunjava „Upitnik prije anestezije“ u koji upisuje podatke o dosadašnjem zdravstvenom stanju, mogućim alergijama i lijekovima koje eventualno uzima. Na osnovi tih podataka liječnik anesteziolog donosi odluku o eventualno potrebnim dodatnim specijalističkim pregledima te dijagnostičkim ili laboratorijskim pretragama.

Nakon operacije slijedi oporavak na Odjelu. U našoj bolnici posebnu pažnju posvećujemo sprječavanju boli. Svi pacijenti redovito dobivaju analgetike (lijekove za ublažavanje boli), u obliku infuzije, tableta ili čepića. Ukoliko, unatoč primijenjenoj analgetskoj terapiji, pacijent osjeća bol, dužan je o tome obavijestiti medicinsko osoblje kako bi se dodatnim mjerama bol smanjila na najmanju moguću mjeru. Uzimanje hrane neposredno nakon operacije dogovara se s medicinskim osobljem, a u pravilu je to lagana hrana koja u manjoj mjeri opterećuje organizam. Tekućinu treba piti polako, učestalo, i u malim količinama. Nakon što organizam "prihvati" prve količine tekućine i hrane, uvelike je olakšan put oporavka. Sve potrebne informacije o zahvatu i poslijeoperativnom tretmanu pacijent će dobiti od svog liječnika. Oporavak se ubrzava vježbanjem i redovitim provođenjem fizikalne terapije. Vježbe pokazuje i nadzire fizioterapeut. Iako vježbe na početku mogu biti neugodne, one su važne u sprečavanju komplikacija nakon operacije. Za vrijeme boravka u bolnici, fizioterapeut će naučiti pacijenta vježbe disanja, statičke vježbe donjih i gornjih ekstremiteta te kako ustati iz kreveta i leći u krevet preko boka. Sjedenje je dopušteno 15 do 20 minuta.

Uz svaki krevet i u svakom toaletnom prostoru, nalazi se pozivni alarmni uređaj kojim se, u slučaju potrebe, može pozvati medicinsko osoblje. Posebno je važno ne uzimati nikakve vlastite lijekove ili pripravke koji nisu na bolesničkoj listi i koje nije odobrio liječnik. U prva četiri tjedna dok se postoperativna bol ne smiri i meka tkiva ne zacijele, preporuča se pošteda i oprez kod nekih aktivnosti. Postepeno se povećava razina funkcionalnih aktivnosti, poštivajući pri tom postoperativnu bol, cijeljenje tkiva i kondiciju pacijenta. Treba izbjegavati dugotrajnu vožnju automobilom, savijanje trupa u sjedećem i ležećem položaju, rotacije trupa i nošenje teških predmeta (do 2kg). Duljina hoda ovisi o općem stanju pacijenta. Preporuča se šetati više puta dnevno do 30 minuta.

Četiri tjedna od operacije započinje se s vježbama povećanja mobilnosti cijele kralježnice, s dinamičkim vježbama za paravertebralne mišiće te za duboke stabilizatore trupa. Vježbe balansa, snage te izvođenje funkcionalnih aktivnosti treba izvoditi u neutralnoj i protektivnoj poziciji da se smanji stres na lumbalnu kralježnicu. Dopušteno je plivanje. Prema stupnju fizičke kondicije fizioterapeuti će sastaviti manji, srednji ili vrlo intenzivan program vježbi. Pacijenti mlađe životne dobi i sportaši će imati program funkcionalnog treninga, koji će sadržavati visok intenzitet vježbi snage, fleksibilnosti, stabilizacije, kontrole trupa, propriocepcije i vježbi koordinacije, dok će pacijenti prosječne i smanjene fizičke kondicije imati program prema njihovom statusu.

PACIJENTI O NAMA