U našem Centru provodimo rehabilitaciju prije i poslije operativnih zahvata kao i rehabilitaciju ambulantnih pacijenata kod bolnih stanja zglobova i kralježnice, upalne ili degenerativne etiologije te sportskih ozljeda i sindroma prenaprezanja. Rehabilitacijski programi uključuju: individualnu medicinsku gimnastiku s jednim terapeutom i fizikalne procedure prilagođene stanju i potrebama pacijenta  -  terapijski ultrazvuk, magnetoterapiju, elektroanalgetske procedure, elektrostimulaciju, terapiju laserom kontinuirano pasivno razgibavanje, terapiju udarnim valom, K – taping / kineziotaping, krioterapiju, hipobaričnu terapiju, Emmet i Bowen tehnike.

Cijeli proces rehabilitacije pod stalnim je nadzorom stručnog rehabilitacijskog tima (ortroped, fizijatar, fizioterapeut) i prilagođava se mogućnostima i potrebama svakog pojedinca. Dokazano je da pravovremeni početak, adekvatno trajanje i pravilno provođenje rehabilitacije značajno utiču na oporavak i konačni funkcionalni ishod operativnog zahvata. Ne trpite bolove, naručite se još danas.

Tijekom rehabilitacije osim poboljšanja pokretljivosti, snage i izdržljivosti pacijent stječe znanja i vještine kojima će u svakodnevnom životu održavati postignute rezultate, prevenirati ponovne ozljede i usporiti degenerativne procese (pravilno samostalno vježbanje, odabir adekvatne fizičke aktivnosti, ergonomska prilagodba…).

Obratite nam se s povjerenjem i povjerite nam brzu, stručnu i povoljnu rehabilitaciju  prije ili nakon operacije ili ozljede. Program rehabilitacije prilagođava se individualno ovisno o samoj bolesti i oštećenju, odnosno operativnom zahvatu te osobnim potrebama bolesnika s ciljem što bržeg povratka u svakodnevne životne aktivnosti. Rehabilitaciju provodimo na našim lokacijama u Zagrebu, Trpinjska 7 i Zaboku, Bračak 8.

Kod:

 • Akutnih bolnih stanja zglobova (povrede istegnuća zglobova i/ili ligamenata).
 • Kroničnih bolnih stanja (artroze zglobova posebice kukova i koljena) gdje je važno zaustaviti napredovanje degenerativnog procesa.
 • Prije planiranog operativnog zahvata bilo da se radi o minimalnoinvazivnim zahvatima (artroskopija koljena, ramena, gležnja ili neki postupak na kralježnici) ili o klasičnim ortopedskokirurškim zahvatima (npr. ugradnja umjetnog zgloba). Jačanjem ciljane skupine mišića popravlja se opće kondicijsko stanje pacijenta kako bi postoperacijski tijek prošao što bezbolnije i brže te kako bi omogućili organizmu brži oporavak. To je posebno važno za sportaše kojima će takva fizikalna terapija omogućiti brži povratak na sportske terene.
 • Fizikalna terapija i rehabilitacija nakon operacije bitan je čimbenik koji određuje tijek i brzinu oporavka. Svakodnevne terapije dovode do bržeg smanjenja otoka i zacijeljivanja, povratka funkcije, postizanja fiziološkog opsega pokreta zgloba te poboljšanja napetosti i snage mišića.

U našem Centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju veliku važnost pridajemo preoperativnoj pripremi pacijenata s degenerativnim oštećenjima sustava za kretanje. Ona za cilj ima poboljšati opće kondicijsko stanje a prilagođava se individualnoj problematici i tipu oštećenja. Provodimo ju kod pacijenata sa sljedećim stanjima i zahvatima:

 • Degenerativne promjene na kralježnici
 • Ugradnje endoproteze kuka i koljena
 • Rekonstrukcija prednjeg križnog ligamenta
 • Rekonstrukcija stražnjeg križnog ligamenta

Nju bismo podijelili u tri komponente, rad na fizičkoj kondiciji, edukacija te psihička priprema za operaciju i postoperativnu rehabilitaciju. Naša preporuka je da se s preoperativnom pripremom krene 4 - 6 tjedan prije zakazanog operativnog zahvata.

Kondicija

Podrazumijeva postupak aerobnih vježbi, kardio respiratorni trening, jačanje muskulature svih ekstremiteta i cijelog tijela, poboljšanje balansa i posture tijela. Njome se smanjuje broj rehabilitacijskih dana i mogućnost za nastanak komplikacija nakon operativnog zahvata. Bolja pokretljivost i snažnija muskulatura preduvjet su za bolji postoperativni rezultat.

Edukacija

Cilj nam je naučiti pacijente na koji način osnažiti oslabljenu muskulaturu te koji je pravilan način izvođenja kontrakcije mišića. Time će već u prvim postoperativnim danima biti u prednosti za bolju trofiku muskulature. Potrebno je educirati o važnosti pravilnog disanja i vježbi cirkulacije u prvim postoperativnim danima te na koji način bandažirati zahvaćeni ekstremitet. Sljedeći korak nam je educirati pacijenta o pravilnom ustajanju iz kreveta i izbjegavanju određenih pokreta . Težimo naučiti pacijenta na koji način izvodi transfere kako bi bio što samostalniji. U ovoj fazi upoznajemo pacijenta s ortopedskim pomagalima, bilo da se radi o ortozi koju će kasnije koristiti ili o podlaktičnim štakama. Pomoću kojih će hodati. Već u ovoj fazi učimo ga hodu sa štakama te ističemo koji je pravilan obrazac hoda kako bi ga kasnije što lakše usvojio. Bitan dio edukacije je i naučiti pacijenta o benefitima svakodnevnog vježbanja te kontroli tjelesne težine.

Psihička priprema

Psihički stres prije operacije je uobičajena pojava. Samo upoznavanja u redoslijed postupka i očekivanje operacije mogu ublažiti anksioznost. Upoznavanje s fizioterapeutom i stjecanje njegovog povjerenja tijekom pripreme za operaciju doprinosi boljoj psihičkoj pripremi za operaciju i bržem rehabilitacijskom procesu nakon operativnog zahvata.

Karakteristika organizacije rada naše fizikalne terapije je cjeloviti pristup multidisciplinarnog stručnog tima (fizijatar, ortoped/kirurg, fizioterapeut) koji je kontinuirano uključen u cijeli proces rehabilitacije.

Iza vas je artroskopija, operacija križnih ligamenata, endoproteza koljena, kuka ili operativni zahvat ramena, stopala ili kralježnice? Prošli ste tek pola puta, jer ono što slijedi jest postoperativna rehabilitacija. Kvalitetna i pravovremena rehabilitacija nakon operacije izuzetno je važna, jer upravo ona određuje brzinu i kvalitetu vašeg potpunog oporavka. Program rehabilitacije i fizikalne terapije nakon operacije u našem je multidisciplinaran i  individualiziran te se provodi u suradnji s kirurgom, fizijaterem i pod svakodnevnim je nadzorom ostalih specijalista.Primjena niza najsuvremenijih procedura, pruža sigurnu, brzu i efikasnu rehabilitaciju, individualno prilagođenu svakom pacijentu.Kod nas se provode se terapije u svrhu bržeg smanjenja otoka i edema, cijeljenja, povratka funkcije, odnosno postizanja fiziološkog opsega pokreta zgloba, kuka, koljena, ramena, lakta , gležnja ili kralježnice. Posebna pažnja se od prvog dana boravka posvećuje tonusu i trofici mišića koji su nakon operativnog zahvata oslabljeni i otežavaju oporavak. Postoperativna rehabilitacija provodi se prosječno 2-3 tjedna, a ponekad i više, ovisno o operativnom zahvatu i kliničkom stanju.

Provodimo postoperativnu rehabilitaciju  nakon:

 • Artroskopske operacije koljena, ramena, kuka, lakta i gležnja
 • Rekonstrukcije ligamenata koljena i ostalih zglobova
 • Rekonstrukcije meniskusa
 • Kirurškog liječenje hrskavice, mikrofrakture koljena, kuka, gležnja, lakta, ramena
 • Transplantacije meniskusa i hrskavice
 • Korektivnih osteotomija
 • Ugradnje endoproteze zgloba koljena, kuka, lakta, ramena
 • Operacija kralježnice

Bolna stanja zglobova i kralježnice bitno smanjuju funkcionalni kapacitet i kvalitetu rada i života. Imamo bogato iskustvo u rehabilitaciji bolesti i stanja svih životnih dobi. Provodimo terapiju i programe reumatskih, degenerativnih, metaboličkih, posttraumatskih i neuroloških stanja. Najčešće zahvaćeni zglobovi su koljena i kukovi te vratna i slabinska kralježnica. Degenerativne promjene na kralježnici zbivaju se na intervertebralnom disku, intervertebralnim zglobovima te na mekim čestima ligamentima i mišićima, u području kralježnice. Posljedice su tegobe poput bolova, zakočenosti te bolova i trnaca koji se mogu širiti prema glavi, duž ruku ili nogu. Oštećenje hrskavice, suženje zglobnog prostora i disbalans muskulature na perifernim zglobovima uzrokuje bol, zakočenost, deformacije, otekline i zadebljanja te smanjen opseg pokreta i umor. To su vodeći simptomi koje bolesnici opisuju kod dolaska na pregled kod liječnika.

Fizikalna terapija  se zasniva na:

 • edukaciji, tj. kako ublažiti ili ukloniti predisponirajuće faktore koji su doveli do tegoba
 • otklanjanju boli i/ili upale lijekovima
 • fizikalnoj terapiji koja podrazumijeva dinamičke vježbe, elektrostimulaciju mišića te razne procedure (elektroterapija, magnetoterapija, termoterapija, laser, udarni val..) kojima se smanjuje bol i poboljšava funkcija zgloba i okolne muskulature
 • preporuci za uporabu pomagala za hod i stabilizaciju zgloba (štap, štake, hodalica, ortoze..)
 • operativno liječenje - koje slijedi nakon što navedene metode konzervativnog liječenja ne daju zadovoljavajuće rezultate, a o tome će vas izvijestiti naši ortopedi, vertebrolozi i neurokirurzi

Naš tim za rehabilitaciju će ciljano isplanirati i sprovesti specifične fizioterapijske postupke kako bi pridonijeli podizanju kvalitete Vašeg života i povratku aktivnostima koje ste obavljali prije bolesti. Ohrabrit ćemo Vas da svakodnevno provodite vježbe kod kuće jer vježbanje treba postati dio Vašeg života.

Sport iz dana u dan otkriva neviđene fizičke i psihičke granice koje ljudsko tijelo dostiže. Biti profesionalni sportaš u današnje vrijeme zahtijeva puno odricanja, discipline i psihičke stabilnosti. Sport često daje identitet sportašu i životu istog, često otkriva veliku magnitudu osjećaja i iskustva.

Ravnotežu profesionalnog sportaša sve češće narušavaju ozljede i povrede, kojih je nažalost sve više. Cilj sportske rehabilitacije je brzi, ciljani i individualni pristup riješavanju ozljeda. Proces rehabilitacije počinje odmah nakon povrede ili operacije i podijeljen je u nekoliko faza. U početku je najbitnije stvoriti dobru psihičku stabilnost i motiviranost sportaša. Svakodnevni dolazak na rehabilitaciju, podrazumijeva dolazak na trening u okolinu poznatu svakom sportašu

Cilj je zadržati mišićnu snagu operiranog segmenta, ali isto tako održati fizičku stabilnost i snagu cijelog tijela. Stabilnost, očuvanje propriocepcije i ispravljanje biomehaničkih pogrešaka samo je dio preduvjeta koje moramo zadovoljiti.

Sportska rehabilitacija u Specijalnoj bolnici „Sv. Katarina“ ujedinjuje sportaša i fiozioterapeuta. Zajednički napori i pozitivan stav cijelog tima rezultiraju vrhunskim rezultatima i najkraćem mogućem vremenu.

PACIJENTI O NAMA