Post-COVID sindrom je stanje s kojim se liječnici sve češće susreću kod pacijenata koji su preboljeli COVID- 19 i kod kojih je ova bolest ostavila posljedice otvorivši put prema ozbiljnim komplikacijama koje zahtijevaju daljnje praćenje i liječenje. Simptomi vezani uz navedeni sindrom uznemiruju, onemogućuju svakodnevno funkcioniranje i traju tjednima. Zanimljivo je da se Post-COVID-19 sindrom ne događa samo u osoba koje su preboljele teži oblik COVID-19, već se često viđa i kod osoba koje su imale blagi oblik bolesti.

Post-COVID-19 se javlja u periodu nakon što pacijenti više nisu infektivni, odnosno u periodu nakon što više nemaju simptome akutne bolesti. Najčešći simptomi koji se primjećuju u osoba koje su preboljele COVID-19 vezane su za dišni sustav, a manifestiraju se kao subjektivni osjećaj otežanog disanja, boli u grudima ili suhog kašlja. Ostali simptomi koji se pojavljuju u pacijenata nakon preboljele tzv. akutne faze COVID-19 uključuju dugotrajan gubitak osjeta okusa i mirisa, kroničan umor, malaksalost, poremećaj pamćenja i koncentracije, noćno znojenje, bolove u mišićima i zglobovima, glavobolje, kožni osip ili gubitak kose.

Rezultati studije iz Italije, objavljeni u The Journal of Medical Association upozoravaju da je dva mjeseca nakon prvih simptoma COVID-19, svega 12.6% osoba bilo bez ikakvih simptoma, 32% ispitanika imalo je jedan do dva simptoma, dok je njih 55% bilo s tri i više simptoma. Najrizičniji bolesnici za razvoj post-COVID komplikacija su oni liječeni u intenzivnim jedinicama uz pomoć mehaničke ventilacije, pacijenti koji su liječeni visokim protokom kisika, zatim pacijenti koji se s bolničkih odjela otpuštaju s koncentratorima kisika, a isto tako pacijenti koji se otpuštaju s ozbiljnijim tegobama.

Otkriveno je da postoji cijela kaskada procesa nakon SARS-CoV-2 infekcija, koje dovode do poremećaja mikrocirkulacije, ali i povećane sklonosti stvaranja ugrušaka, što posljedično može zahvatiti sve organe i dovesti plućne embolije ili moždanog udara. Plućne embolije se javljaju u dijelu bolesnika u akutnoj fazi COVID-19 bolesti kao dio cjelokupnog patofiziološkog zbivanja, no dio bolesnika po preboljeloj COVID-infekciji, u fazi oporavka ima povećanu sklonost stvaranju tromba i opasnost od razvoja plućne embolije. Očekuje se da će dio bolesnika s promjenama na plućima razviti i trajne posljedice kao što je razvoj plućne fibroze. Više o posljedicama COVID –19 saznajte na LINKU.

Iako je COVID-19 primarno respiratorna bolest, ne postoji organski sustav koji ne može biti zahvaćen. Učestalost pojavnosti neuroloških simptoma poput nesanice, znojenja, deficita kranijskih živaca, konvulzije, encefalitisa, paralize, itd., doveo je do toga da neurolozi sve češće govore o zasebnom Post-COVID neurološkom sindromu . Uz navedeno, primijećena su brojna stanja iz domene psihijatrije poput demencijama sličnih sindroma, anksioznosti, depresije, PTSP-a.

Radiološke metode u okviru post-COVID sindroma od iznimnog su značaja. Više pročitakte na LINKU.

Ako želite saznati postoje li u vašem organizmu antitijela na virus SARS-CoV-2, to možete učinii jednostavnim serološkim testom.

Zbog navedenog, zdravstveni sustavi širom svijeta počeli su formirati multidisciplinarne timove stručnjaka koji će skrbiti o bolesnicima s Post-Covid-19 sindromom, te im omogućiti cjelovitu dijagnostičku obradu, pravovremenu prevenciju komplikacija i optimalno liječenje.

Zbog svega navedenog Specijalna bolnica Sv. Katarina je formirala multidisciplinarni tim stručnjaka koji skrbe o bolesnicima s Post COVID-19 sindromom te im omogućava cjelovitu dijagnostičku obradu, pravovremenu prevenciju komplikacija i optimalno liječenje.

Javite nam se i DOGOVORITE PREGLED!

1. LABORATORIJSKA OBRADA

Hematološke pretrage: Kompletna krvna slika (KKS) i diferencijalna krvna slika (DKS).

Koagulacijske pretrage: protrombinsko vrijeme (PV), aktivirano parcijalno tromboplastinsko vrijeme (APTV), fibrinogen, D-dimeri.

Medicinsko-biokemijska dijagnostika: C-reaktivni protein (CRP), sedimentacija eritrocita, glukoza, HbA1c, natrij, kalij, kloridi, urea, kreatinin, eGFR - procjena glomerularne filtracije, ukupni proteini, albumin, AST, ALT, GGT, ALP, LDH, urati, bilirubin, kreatin kinaza, amilaza, reumatoidni faktor (RF), N-terminalni prohormon B-tipa natrijuretskog peptida (NT-proBNP), 25-OH vitamin D.

Pretrage urina: Kompletna pretraga urina.

2. PULMOLOŠKI SPECIJALISTIČKI PREGLED

Klinički pregled pulmologa, Perkusija i auskultacija pluća, detaljno ispitivanje plućne funkcije (Spirometrija s Ventolin testom),  Pulsna oksimetrija.

Procjena potrebe upućivanja na daljnju dijagnostiku.

3. KARDIOLOŠKI SPECIJALISTIČKI PREGLED

Klinički pregled kardiologa, auskultacija srca, mjerenje tlaka i pulsa, ultrazvuk srca.

Procjena potrebe upućivanja na daljnju dijagnostiku.

4. SLIKOVNA DIJAGNOSTIKA

Standardni radiogram pluća i srca (posterioanteriorna i profilna snimka).

1. LABORATORIJSKA OBRADA

Hematološke pretrage: Kompletna krvna slika (KKS) i diferencijalna krvna slika (DKS).

Koagulacijske pretrage:
protrombinsko vrijeme (PV), aktivirano parcijalno tromboplastinsko
vrijeme (APTV), fibrinogen, D-dimeri.

Medicinsko-biokemijska dijagnostika:
C-reaktivni protein (CRP), feritin, sedimentacija eritrocita (SE), srčani troponin I, glukoza, HbA1c, natrij, kalij, kloridi, urea, kreatinin, eGFR - procjena glomerularne filtracije, ukupni proteini, albumin, AST, ALT, GGT, ALP, LDH, urati, bilirubin, kreatin kinaza, amilaza, koncentracije imunoglobulina A, imunoglobulina M i imunoglobulina G, C3 i C4 komplement, reumatoidni faktor (RF), ciitokeratin 19 (CYFRA 21-1), N-terminalni prohormon B-tipa natrijuretskog peptida (NT-proBNP), 25-OH vitamin D.

Hormoni štitnjače (TSH, fT4).

Pretrage urina:
Kompletna pretraga urina.

2. PULMOLOŠKI SPECIJALISTIČKI PREGLED

Klinički pregled pulmologa, Perkusija i auskultacija pluća, detaljno ispitivanje plućne funkcije (Spirometrija s Ventolin testom), Pulsna oksimetrija.

Procjena potrebe upućivanja na daljnju dijagnostiku.

3. KARDIOLOŠKI SPECIJALISTIČKI PREGLED

Klinički pregled kardiologa, auskultacija srca, mjerenje tlaka i pulsa, ultrazvuk srca.

Procjena potrebe upućivanja na daljnju dijagnostiku.

4. NEUROLOŠKI SPECIJALISTIČKI PREGLED

Klinički pregled neurologa.

Procjena potrebe upućivanja na daljnju dijagnostiku.

5. SLIKOVNA DIJAGNOSTIKA

Standardni radiogram pluća i srca (posterioanteriorna i profilna snimka). Pregled krvnih žila (Color Doppler karotida, krvnih žila ruku i nogu).

PACIJENTI O NAMA